Friday, October 5, 2012

Tips: Petua Di Dapur 2 (Merasa Masakan)

Assalamualaikum...



Merasa makanan yang kita masak cukup garam atau tidak, bukanlah satu masaalah pun. Tapi bagaimana kalau kita berpuasa pada hari itu?

Lebih-lebih lagi pada bulan ramadan...Tau-tau ajelah kan, kadang kala kita nak menghulur juadah kerumah jiran-jiran berdekatan dengan kita. Oleh itu kita nak juga memastikan makanan yang kita hantar tu menepati citarasa.

Walaupun jiran kita memahami bahawa kita sedang berpuasa, bagaimanapun kita biasanya nak memberi yang terbaik. Kadang kala walaupun kita mahir di dapur, namun sesekali kita pun tak dapat untuk memastikan rasa tersebut.

Meskipun terdapat pelbagai petua yang boleh kita ikuti. Tak salah kiranya kita mencuba petua ini yang ezza selongkar dari aroma. Oleh kerana itu bolehlah mencuba petua ini :


 



Caranya ialah dengan meletakkan kuah di atas kuku ibu jari anda. Jika kuah itu tidak meleleh, ini menandakan masakan anda itu cukup masinnya. Tetapi jika kuku jari anda terasa perit, ini bermakna masakan anda itu terlebih garamnya.

Ezza ingin mengucapkan ribuan terima kasih buat semua krew AROMA kerana sudi berkongsi dengan semua pembaca aroma.


SELAMAT MENCUBA!!!!

No comments:

Related Posts with Thumbnails