Saturday, September 12, 2015

Resipi Wrinkled Brownies

Assalamualaikum.



Hai harini rasa nak share resipi brownies kedut-kedut atau nama lain nya wrinkled brownies. Haha nama wrinkled brownies ni anak-anak bagi sebab katanya apa nama kedut kedut. Kesian brownies berkedut haha 

Brownies kedut ataupun wrinkled brownies ni sebenarnya dah jadi viral pulak semenjak dua menjak tiga menjak ni. Al kisahnya sebenarnya dah lama dah resipi brownies ni cuma dulu mana lah ada akaun facebook dan blog bagai.

Okay jom cuba resipi simple brownies kedut a.k.a wrinkled brownies. Check it out!



Bahan-bahan:

1) 400 gram chocolate compound
2) 100 gram gula pasir
3) 4 biji telur
4) 100 gram tepung gandum + 1 tsp serbuk penaik @ 100 gram tepung naik sendiri
5) 150 gram butter / majerin
6) 1 tsp esen vanilla
7) 80 gram gula perang
8) 20 gram serbuk cocoa

Cara-cara :

1) Cairkan chocolate compound, kemudian masukkan butter / marjerin 
2) Kacau telur dengan gula pasir dan perang sehingga sebati
3) Seterusnya, campurkan adunan chocolate compound dan butter ke dalam adunan telur dan gula. Masukkan esen vanilla dan kacau.
4) Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan serbuk cocoa, kacau. Macam biasa serbuk cocoa ayak dulu ya
5) Tuangkan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 160 degree celcius.
6) Siap untuk di makan!

Tambahan :
* Kalau suka letak kekacang pun boleh letak contohnya macam pecan, almond dan walnut.

Saya budak baru belajar, kalau salah harap maafkan. Sudi lah kiranya share gambar kalau dah try ya! Hihi all the best!

6 comments:

Anonymous said...

kak, bakar brownies ni berapa minit?

Harimau cemerlang said...

Selalunya brownies 30 minit..

Harimau cemerlang said...

Selalunya brownies 30 minit..

Hakimah Al-edruce said...

Salam, akak pakai tepung gandum ke tepung kek?

Hakimah Al-edruce said...

Salam, akak pakai tepung gandum ke tepung kek?

Nur Ezzaty Saqqinah said...

Salam kak..klu sukatan cawan mcm ek..

Related Posts with Thumbnails