Hi, Assalamualaikum!
Harini tak ada angin tak ada sandstorm tetiba angin meroti datang. Eh bukan harini sebenarnya, dari semalam lagi memandangkan semalam puasa, tekak rasa nak makan roti hasil tangan sendiri.
Kalau buat roti sendiri ni makan puas sebab let say nak letak inti tu haaa puaslah kalau letak banyak-banyak pun nak di bandingkan kalau beli. So decided untuk meroti so that toppings ke inti ke boleh lah letak sebanyak mana yang kita nak. Okay tanpa berceloteh panjang walaupun dah celoteh panjang kat atas ni, jom Ezza share Resipi Aneka Roti yang super duper simple.
Bahan-bahannya :
1) 500 g tepung
2) 100g gula pasir
3) 10 g yis
4) 1 sudu kecil bread improver
5) 80 g shortening
6) 2 sudu besar susu tepung
7) 1 biji telur
8) 265 g air
9) secubit garam
Cara-caranya :
1) Masukkan semua bahan dan uli.
2) Kemudian, boleh lah bentuk doh doh roti tu dan letakkan inti atau topping sebelum di bakar.
3) Sesudah bakar, sapukan mentega di atas roti dan siap untuk di makan.
Selamat mencuba! 😀
No comments:
Post a Comment